Warsztaty kulinarne
Czyli jak gotować żeby nie marnować żywności?
24 lipca 2021 roku odbędzie się wydarzenie pt. „Świętochłowickie Śniadanie na trawie”. Event przeprowadzony zostanie na terenie OSIR „Skałka”. W trakcie eventu odbędzie się wiele najróżniejszych atrakcji. Dla miłośników kulinarnych zostaną przeprowadzone warsztaty kulinarne, a ich tematem przewodnim będą sposoby nie marnowania żywności podczas gotowania posiłków.
Warsztaty poprowadzi Mikołaj Rykowski, który jest założycielem Fundacji Wolne Miejsce oraz przedsiębiorcą z wieloletnim doświadczeniem w zakresie prowadzenia swoich restauracji. Jest inicjatorem i organizatorem wieloletnich znanych w całym kraju wydarzeń pt. „Wigilie dla Samotnych” oraz „Śniadania Wielkanocne dla Samotnych”. Ponadto często bierze udział w licznych akcjach charytatywnych współorganizowanych z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy oraz Światowymi Dniami Walki z Głodem.
Warsztaty zostaną przeprowadzone w celach edukacyjnych osób biorących w nich udział. W szczególności zostanie omówiona tematyka „zero waste”. Zero waste to styl życia, w którym człowiek stara się generować jak najmniejszą ilość odpadów. To cel etyczny, ekonomiczny i wizjonerski, który pomaga ludziom naśladować zrównoważone naturalne cykle, w których wszystkie odrzucane materiały mają stać się zasobami. Źródłem tego trendu jest problem śmieci na ziemi, z którymi coraz trudniej jest nam się uporać. Ten styl jest modny i aktualnie coraz częściej wprowadzany do życia przez wielu ludzi. Bardzo często zdarza się nam marnotrawić wiele produktów spożywczych przygotowując posiłki w kuchni. Pan Mikołaj pokaże uczestnikom warsztatów jak jeszcze wykorzystać pożywienie, które początkowo uznaliśmy za odpad. Jak się okazuje, dzięki tym trikom kucharskim możemy wyczarować naprawdę pyszne i tanie posiłki do spożycia. Ponadto prowadzący warsztatów, opowie o możliwości łączenia smaków, które pozornie do siebie nie pasują.
Serdecznie zapraszamy na zbliżające się wydarzenie wszystkich kulinarnych fanów.