Sekrety odporności – jak być zdrowym w czasie jesieni i zimy?
Mieszkańcy Świętochłowic udzieli naszej redakcji odpowiedzi na pytanie w jaki sposób dbają o swoje zdrowie w okresie jesienno-zimowym.
Zdrowe odżywianie to klucz do zdrowia
Czas jesienno-zimowy to okres spadku odporności. Niestety wielu z nas w tym czasie choruje na grypę oraz przeziębienie. Zapytaliśmy mieszkańców Świętochłowic o to w jaki sposób próbują zwiększyć odporność swojego organizmu. Odpowiedzi były różne, jednak wiele z nich powtarzało się. W tym artykule podzielimy się uzyskanymi odpowiedziami.
Na pierwszym miejscu mieszkańcy Świętochłowic wskazywali zdrowe odżywianie się. Każdego dnia należy zadbać o zbilansowaną dietę bogatą w warzywa oraz owoce. Dzięki temu dostarczymy do naszego organizmu cenne witaminy, które wpłyną na zwiększenie odporności. Do popularnych produktów spożywczych, które pomagają zwiększyć odporność zaliczamy: miód, czosnek, cebulę, imbir, cytrynę, olej z czarnuszki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w tym artykule tematycznym: https://o.pl/jak-przygotowac-organizm-na-nadejscie-jesieni/.
Unikaj przewiania organizmu
Wśród często pojawiających się odpowiedzi padała konieczność ubierania się na cebulkę. Ważne jest ciepłe ubranie, które ochroni organizm przed przewianiem i tym samym możliwymi infekcjami. Warto w tym czasie nosić ciepłe swetry, nieprzemakalne obuwie oraz kurtkę z kapturem. Koniecznie wychodząc z domu należy zabrać ze sobą parasol na wypadek możliwego deszczu.
Jedna z mieszkanek Świętochłowic udzieliła odpowiedzi „wierzę w moc soku z rokitnika i aloesu”. Kobieta podkreślała, że owoce rokitnika są bogate w różnorodne witaminy, w szczególności w witaminę C. Owoce posiadają także cenne mikroelementy wpływające na odporność organizmu. Sok z aloesu pobudza aktywność komórek przeciwdziałających wirusom powodującym choroby.
W odpowiedziach padały też informacje o piciu ziołowych herbat, naparach, kąpielach solnych, saunie, suplementowaniu witaminy D, dobrym śnie, a także szczepieniach przeciwko grypie.